Historisch verantwoord

De tekenaar
Illustrator Danker Jan Oreel heeft meerdere boeken getekend met als onderwerp ‘de geschiedenis van...’.  Opvallend in zijn werk is de zorgvuldigheid waarmee hij onderwerpen illustreert. Hij maakt veel gebruik van oude foto’s en doet veel onderzoek om het geheel zo historisch betrouwbaar mogelijk te maken.

Meindert en Jelle van Stichting Odulphus hebben, samen met de ‘Vrienden van het Museum 'Het Oude Raadhuis’ een database opgezet met foto’s geselecteerd op onderwerp, persoon, jaartal en of gebeurtenis. 

Vooral de Urker klederdracht is één van de moeilijker zaken om goed te tekenen. Het moet natuurlijk wel kloppen. Dit geldt niet alleen voor de tekenaar, maar ook voor de in-kleurder.

De tekstschrijver
Frank Jonker was het eerste klaar met de teksten van het stripverhaal. Hij wist het verhaal van Japien de Joode uit het boekje ‘Een ver-Urkte Israëliet’, met alle soms gecompliceerde scenario’s die daar bij horen, om te zetten naar een stripverhaal voor jongeren van nu. Maar dat niet alleen. De teksten die hij voor in de ballonnen bij de afbeeldingen schreef, moesten natuurlijk ook correct zijn, moesten net als de afbeeldingen ook historisch verantwoord zijn.  Frank blijft tot aan het laatste moment intensief betrokken bij het eindresultaat. Ook tijdens de ontwikkeling van het stripboek, bij het verschijnen van steeds nieuwe pagina’s, is Frank actief met het voorstellen van  aan-passingen of wijzigingen van teksten waardoor de kwaliteit steeds beter wordt. Dat kan soms gaan over hele kleine aanpassingen of het gebruik van een andere woordkeuze.  Frank is onmisbaar voor het goede eindresultaat.

Wilt u op de hoogte gehouden worden via de nieuwsbrief?
Stuur ons dan een mail 📩 of doe een voorinschrijving of sponsoring.